Renovering i ett anrikt hus i Gamla Stan

Publicerat 2024-01-23

Det anrika Wichmannska huset i Gamla Stan är en fastighet med anor från 1500-talet. Vackra originaldelar är bevarade och här finns även stadsdelens äldsta takterrass som byggdes på 1700-talet. Just nu pågår en omfattande renovering med syfte att bevara och förvalta fastighetens historia. Vi på JW ansvarar för VVS-installationen och är stolta över att vara en del av projektet på uppdrag av byggherren Viktor Hansson. 


VVS-installationer i Gamla Stan
Fastigheten består av tre lägenheter och en lokal. Arbetet med VVS-installationerna i huset har pågått sedan två år tillbaka. Det startade i undercentralen där fjärrvärme numera ersätter den tidigare elvärmen. Det är både en kostnadseffektiv och mer klimatsmart lösning. Vår montör Micke har varit en del av projektet sedan starten och han ansvarar för installationerna. 

– Vi behövde inte röra de historiska valven för att genomföra projektet utan vi kunde dra rören via golvet på övervåningen och gå upp efter väggarna. Däremot har vi haft en utmaning i att hålet till undercentralen inte kunde göras större på grund av rasrisk. Det fick vi till genom kreativa lösningar. Vi har ett nära samarbete med Viktor Hansson och fastighetsägaren vilket känns väldigt bra, berättar Micke. 


Vikten av att bevara fastigheten
En anrik fastighet från 1500-talet består av mycket historia och tidstypisk inredning. Takmålningarna, tapeterna och golven är original – precis som kakelugnarna som är mellan 200 och 400 år gamla. Renoveringen syftar till att bevara och återställa den ursprungliga stommen och interiören.

– Vi har bland annat hittat en flaska från 1600-talet och en gammal toalett från 1856, det går att göra många roliga fynd i huset! Det viktigaste med vårt jobb är att återskapa det dåtida utseendet och därför har vi försökt göra på det sättet som värme drogs på den tiden, vi har anpassat dagens teknik och metoder för att uppnå det. Det är ovanligt att göra det snett och vint men det är så huset är byggt och hänger vi något rakt blir det snett oavsett. Vi har installerat ett 30-tal “nygamla” element med mässing som det var då. Det är väldigt kul att till och med luftnippeln är i mässing. Även nya fönster och trappor byggs sneda för att bevara utseendet från förr. Det är roligt att vara en del av det här projektet!, avslutar Micke.