“Svetsning är ett äkta hantverk”
Svetsning är en viktig grundstomme i många av våra projekt, vilket medför höga kompetenskrav på våra svetsare. Anton Ullbrand, en av våra experter inom just svetsning, beskriver våra olika tillvägagångssätt och vikten av säkerhet på arbetsplatsen.
Men vad är egentligen svetsning? Svetsning är en slags fogningsteknik där man fogar samman två delar av metall till en enhet genom upphettning. Sammansmältningen sker genom en svetsströmkälla som vanligtvis är elektrisk. Det krävs en särskild licens för att få svetsa, vilket innebär att vem som helst inte kan ta sig an ett sådant uppdrag. En av våra svetsare är Anton Ullbrand, som har arbetat inom företaget sedan slutet av 2019. Med över 11 års erfarenhet av bland annat gasinstallationer och drivmedelsanläggningar har han bred kunskap inom området.
– Det finns många certifieringar inom svetsning. Vilka licenser som behövs beror på vilken typ av jobb det är, och vilken storlek det är på rören. Vi sysslar med precisionssvetsning, berättar Anton.

Svetsmetoder vid VVS-installationer
Vi på JW Rörservice arbetar främst med två olika typer av svetsmaskiner; en TIG-svets som innebär 100 % manuell svetsning, och en Orbitalsvets som är halvautomatiserad. TIG-svetsen används för olika projekt som exempelvis värmesystem, svartstål och rostfria material. Den sistnämnda används främst i dimensionerna 6 mm-115 mm, det är väldigt höga krav på renlighet, precision och noggrannhet i skarvarna.
– Halvautomatiserad betyder att jag inte utför själva svetsen, utan svetsen gör jobbet åt mig med hjälp av ett dataprogram. Jag ställer in alla värden och förbereder genom att lägga in rören i maskinen och rigga allting. Sedan behöver jag bara trycka på en knapp så kör den igång. Dock ska inte förarbetet underskattas, det krävs en extrem noggrannhet. När det gäller manuell svetsning är det finprecision som gäller, vilket jag tycker är roligast!, säger Anton.
Svetsning är ett äkta hantverk
Det ställs höga krav på svetsare, något som passar Anton bra då han är både noggrann och metodisk i sitt tillvägagångssätt. Han beskriver sina arbetsuppgifter som ett äkta hantverk.
– Många bra montörer är snabba, men det lönar sig inte alltid i just svetsaryrket. Här krävs mer eftertänksamhet, och du måste sköta dina uppgifter exemplariskt – alltifrån förberedelserna till själva utförandet. Det roligaste är att man samtidigt måste vara kreativ, speciellt med den manuella svetsen. Det räcker inte bara att du är stadig på handen och noggrann – du vill inte bara få en godkänd skarv utan även en fin skarv som du är nöjd med, beskriver Anton.


Vikten av hög säkerhet
Det finns alltid säkerhetsrisker vid svetsning, varav huvudrisken är brand – något som kräver hög kontroll vid varje projekt. Först och främst är det huvudsakliga kravet att personen bör ha ett giltigt certifikat för att få utföra det specifika arbetet. I övrigt råder även tydliga villkor på noggrannhet vid användning av skyddsutrustning.
– De här svetsmetoderna är egentligen rätt stillsamma eftersom det är elektriska svetsar utan brännbara gaser. Lödningen är mycket värre. Orbitalsvetsen har ett inkapslat huvud så när jag svetsar är själva lågan instängd och knappt märkbar. Däremot måste jag använda en svetshjälm med ett speciellt glas när jag använder en manuell TIG-svets. Lågan är så pass stark att man förstör ögonen annars, berättar Anton.
Om man är i ett slutet utrymme med dålig ventilation är det även viktigt att använda en så kallad friskluftshjälm, för att skydda sina lungor. Hjälmen består av en mask som försluts runt ansiktet, som sedan genom en slang är kopplad till en fläkt som du bär på ryggen. Hjälmen används för att avlägsna svetsrök, förse svetsaren med ren luft och genom ett filtersystem förhindra att skadliga gaser eller andra ämnen som frigörs kommer ner i lungorna.
– Rätt utrustning är viktigt men att jobba lugnt och metodiskt och inte stressa är kanske allra viktigast för säkerheten. Ha en städad arbetsplats med ordning och reda, så att det inte händer någon onödig olycka. Och såklart – brandsläckare! Ett måste att ha med sig i varje projekt, förklarar Anton.
Omfattande projekt i Retzius laboratorier
Just nu arbetar JW med ett omfattande projekt i Retzius laboratorier. Projektet kräver hög precision eftersom det handlar om att säkerställa renhet och kvalitet för kommande laboratorier. Där använder Anton den halvautomatiska svetsen.
– Det är enormt höga krav på renlighet i det här projektet. Alla rör och tillbehör har gått igenom en tvättprocess i fabrik innan de fraktas till oss i plastpåsar. Därför är det superviktigt att vi behåller samma kvalitet på plats, berättar Anton om projektet.
